Amanda Swedsudde, elkonsult på Sweco, fick i går Schneiderfondens förstapris för sitt arbete i branschen med jämställdhet och mångfald.

– Jag är så otroligt stolt över att ha blivit tilldelad det här priset. För att skapa förändring måste vi alla få samma förutsättningar för att kunna bidra och det gör vi enklast, tror jag, genom utbildning och kontinuerliga samtal, säger Amanda. Stipendiet på 35 000:-  tänker jag bland annat använda till en kurs i genusvetenskap med koppling till teknik och ingenjörer.

Idag är till exempel bara drygt 2 procent av alla elektriker kvinnor. Det, i kombination med att det är alldeles för få tjejer som tar studenten från el- och energiprogrammet, gör elektrikeryrket till ett av Sveriges mest mansdominerade. På konsultsidan är det lite bättre och Sweco har många kvinnor i ledande befattningar men vill gärna rekrytera fler kvinnor, inte minst till installationskonsulterna.

– Viktigast för mig just nu är att vi inte stannar upp, inte slutar prata om och med varandra om normer och fördomar och aktivt tittar inåt – vad har jag för värderingar och vad gör jag själv för att skapa en sund arbetsmiljö och en sund bransch?

Schneiderfondens stipendier ut delas vartannat år. Fondens sponsorer är Schneider Electric, Installatörsföretagen och Elektrikerna, SEF. Syftet är att uppmuntra innovation och nya idéer på elinstallationsområdet.