Brett spektrum av hållbarhet på årets konferens

0
1740

Samhällsbyggnadsdagarna befäster sin roll som branschens årliga mötesplats. Temat Framtidens boende lockade 600 deltagare från hela landet. Många föredrag hade en grön nyans, vare sig de handlade om betong, laddstolpar eller låneräntor.

Branschen har siktet inställt på hållbar utveckling. Årets Samhällsbyggnadsdagar, som gick av stapeln i Stockholm den 1–2 oktober, var inget undantag. Samtliga huvudtalare berörde en eller flera hållbarhetsaspekter, med det entydiga budskapet att det idag handlar om win-win. Att tänka långsiktigt och grönt ses inte längre som ett nödvändigt ont, utan som en konkurrensfördel. Om det görs smart, med digitalisering som ett av verktygen, kan vi öka människors välmående och trygghet.

Bostadsminister Per Bolund bjöd in till ett tankeexperiment om hur vi upplever vår bebyggda miljö. Två scenarier målades upp: det ena sterilt och bullrigt, det andra grönskande och livligt. Vilken väg som väljs är upp till politiker och branschaktiva. Han beskrev januariöverenskommelsen som en möjliggörare, och rev av ett tiotal politiska åtgärder för ökat bostadsbyggande och en effektivare bostadsmarknad.

Flera av dessa frågor återkom i de efterföljande passen, indelade i sju olika ämnesspår. Med mer tid för talarna och diskussioner bland åhörarna växte frågornas komplexitet och utmaningar. Under dessa timmar visades ett gediget engagemang och många goda exempel.

Miljömärkt Event

För första gången var Samhällsbyggnadsdagarna ett Miljömärkt Event, genom en diplomering av stiftelsen Håll Sverige Rent. Syftet är att minska miljöpåverkan – i det mesta från transporter och inköp till nedskräpning – i samband med större evenemang.

Besökarna fick del av satsningen på flera sätt. För deltagare från närområdet fanns möjlighet att få sin cykel uppfräschad av en reparatör. Den stora cykelparkeringen vid entrén var ett annat incitament för stockholmarna att trampa sig dit.

All mat var dessutom vegetarisk – från fikatilltuggen till galamiddagen på Berns salonger. Ett vågat grepp, menade vissa, men av det glada mumsandet att döma uppskattades det som låg på tallrikarna. I vattenglasen och påfyllnadsflaskorna var det kranvatten som gällde.

Veteran i vimlet

Under pauserna fylldes lokalerna av ett intensivt sorl. En av de rutinerade besökarna var Magdalena Stjerndahl från Svefa i Malmö, som deltog för uppemot femtonde gången. För henne som auktoriserad fastighetsvärderare fyller konferensen flera funktioner, bland annat som kompetensutveckling. Hon framhåller också nyttan av att kunna nätverka med hela branschen på en gång.

– Samhällsbyggnadsdagarna har en unik bredd. Vi är många som uppskattar det konceptet. Branschkollegor behöver träffas och diskutera gemensamma frågor över de traditionella yrkesgränserna för att lösa dagens och framtidens utmaningar.

Att utbudet av föredrag rymmer både nischade sakfrågor och mer övergripande ämnen ser Magdalena också som ett plus. Till nästa konferens önskar hon att skogs- och lantbruksfrågorna får ett eget pass. Och att de gemensamma seminarierna sticker ut hakan lite mer.

– Jag skulle vilja höra fler nya tankar och lite provokativa inlägg för att få igång diskussionen.

Nöjda studenter

För andra var det konferenspremiär. Michael Johansson och Anna-Lotta Andersson hade rest från Trollhättan, där de läser tredje året på lantmäteriingenjörsprogrammet.

– De här dagarna är en jättebra chans för oss att lära mer om praktiska sidor av yrkeslivet. Dessutom känns det kul att få helt nya perspektiv av det vi har läst på Högskolan Väst, menade Michael. Anna-Lotta höll med och nämnde ett relevant exempel:

– Föredraget om Karlatornet var en häftig ögonöppnare! Den fastighetsrättsliga komplexiteten med 3D-fastigheter, ägarlägenheter och en gemensamhetsanläggning – samt fyra bostadsrättsföreningar och en hotellverksamhet involverade – gav insikter bortom övningarna i skolan.

Både Michael och Anna-Lotta hade fått sponsrade biljetter till konferensen. Inför nästa års event hoppas de att fler studenter och förstås även företag nappar på den möjligheten.

Kristin Land

Fakta

  • Årets konferens var den 7:e i ordningen
  • Flera föredrag, inklusive Per Bolunds öppningstal, finns på Youtube
  • 35 studenter fick sponsrade biljetter
  • 10 cyklar fixades till

Fotograf: Tobias Olsson

 

[Foto på studenterna med vimlet