De första ägarlägenheterna är på gång i Mölnlycke centrum. På torsdagen beslutade kommunstyrelsen att låta byggbolaget JM planera och bygga två nya bostadskvarter med cirka 65 lägenheter på Idrottsvägen i centrala Mölnlycke.

I april presenterade JM ett förslag på hur byggbolaget vill använda en del av marken vid Idrottsvägen till ägarlägenheter. På torsdagen gav kommunstyrelsen i Härryda kommun klartecken att skriva ett avtal som gör det möjligt för JM att köpa mark för bostäderna. Kvarteret ligger nära Hulebäcksgymnasiet i centrala Mölnlycke.

– Jag är framför allt jätteglad över att få hit en helt ny bostadsform. Vi visar bostadsbranschen att det finns en efterfrågan på nya sätt att äga sitt boende här och vi ger våra invånare större möjligheter att kunna använda sin lägenhet mer flexibelt, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun.

Enligt JM:s regionchef Henrik Orrsjö är förhoppningen att det ska finnas ägarlägenheter till försäljning från och med nästa höst. Det handlar om cirka 65 stycken 2-4-rumslägenheter.

I samma kvarter har kommunen tidigare skrivit avtal med Bo Aktivt Sverige AB om att bygga cirka 120 seniorbostäder i två flerfamiljshus. En stor livsmedelskedja kommer att flytta in i entréplan i det ena huset när bostäderna väntas bli klara om tre år.

Ägarlägenhet är en upplåtelseform där lägenhetsinnehavaren äger sin bostad och har ett ökat självbestämmande, ungefär som i en villa. Kostnader för exempelvis takunderhåll, sophämtning och trappstädning delas mellan boende.

Foto: Kirill on Unsplash