Kommun och kommunikation under samma tak i en unikt integrerad nybyggnation. En signaturbyggnad, om du så vill. Under ett tak, kallas byggnationen som designats av White arkitekter.

Och de får beröm av jurymedlemmen och stjärnarkitekten Gert Wingårdh:

  • Det finns en food court med restauranger, som skapar ett väldigt informellt möte mellan kommunen och medborgarna. Det är en absolut unik byggnad. Som gör att när man ser det kan man säga, nu har jag kommit till Växjö!

Per Schöldberg, kommunalråd (c), Växjö kommun:

  • Hela projektet bottnar i tre behov, en sliten kommunfastighet, behov av mer boende i centrala Växjö och en utvecklad tågstation tillsammans med Jernhusen.

Andreas Meyer, affärsutvecklare, Jernhusen:

  • Det här är bra för Växjö på tre sätt, man bygger ett nytt kommunhus, man skapar 220 nya lägenheter i det gamla kommunhuset och man får en ny modern järnvägsstation.
  • Vad är det unika i projektet?
  • Vi sätter ett stor kontorsverksamhet ovanpå en järnvägsstation, kommunen kommer att ha 600 arbetsplatser på stationen. Stadshuset blir mycket mer publikt när man får en unik placering där medborgarna passerar i ett kommunikationscentra, förklarar Meyer och Schöldberg fyller på:
  • Vi har velat skapa ett nytt vardagsrum för Växjö, en mötesplats. Vi kan kalla det för en multibyggnad. Det är tack vare att vi kunnat kroka arm med Jernhusen som det här har blivit möjligt. Vi har haft ett väldigt bra samarbete, som varit en grundförutsättning för projektet.
  • Jernhusen visste att Växjö kommun var missnöjda med tågstationen och att man också funderade sitt nuvarande kommunhus. Så vi hittade en lösning som rymde en lösning för alla de delarna.
  • Växjö är väl kanske inte ensamma med de här problemen, eller?
  • Tvärtom. Vi känner att det finns ett ökat intresse från marknaden att finnas i nära anslutning till kollektivtrafik. Självklart hoppas vi att de som ska jobba i det nya kommunhuset ska välja kollektivtrafiken. Och redan nu har jag fått kontakter från andra kommuner som tycker att det här verkar spännande och som vill veta mer, berättar Meyer.

Klara Frosterud, White arkitekter, berättar att byrån inspirerats av Växjös gröna profil och träbyggnadsstrategi:

  • Växjös profil har inspirerat våra materialval. Vår vision är att skapa ett dynamiskt landmärke som skapar stolthet och trygghet för både Växjöbor och besökare. Vi vill skapa en byggnad som stimulerar samverkan.

Fakta/ Växjös ny integrerade Stads- och stationshus.
600 nya arbetsplatser skapas i nya kommunhuset.
14 000 kvadratmeter i 6 våningar.
220 lägenheter kan skapas i det gamla kommunhuset.
Byggstart hösten 2017.
Inflyttning planeras till årsskiftet 2019/2020.
White arkitekter har gjort det vinnande förslaget ”Under ett tak”.

För pressbilder och ytterligare material:
http://www.mynewsdesk.com/se/vaxjo_kommun

Klara Frosterud, White Arkitekter, Stockholm, 08-402 25 49
Per Schöldberg, kommunalråd (C), Växjö kommun, 0708–69 49 25
Andreas Meyer, projektledare Jernhusen, 073-070 28 38