Redan som barn älskade hon hus och planritningar och byggde om sitt rum i tid och otid. Och redan vid 24 år grundade hon bostadsutvecklaren Blooc. Utöver det basar Camilla Käll numera även över Samhällsbyggarnas sektion Young Professionals. 

– Det är de unga som ska utveckla vårt samhälle, det är deras nytänkande som lägger grunden, säger hon. 

Intresset har alltid funnits där. Likaså modet. Annars hade det knappast varit möjligt. Efter bara två år i fastighetsbranschen startade nämligen Camilla Käll – tillsammans med kollegan Stefan Gustavsson – bostadsutvecklingsföretaget Blooc.

– Vi såg att det fanns en möjlighet att kombinera god design med industriellt byggande i trä. Och det har gått bra, säger Camilla Käll, som sedan starten 2011 har Blooc byggt upp 13 bostadsområden med nyproducerade bostäder i Stockholm och Uppsala.

– Man måste våga testa och får inte vara rädd för att misslyckas. Det här är en konservativ bransch med långa ledtider. Därför har jag tagit ett steg i taget och tagit tag i utmaningarna längs vägen.

Trots att hon var, och fortfarande är, en ung kvinna i en relativt mansdominerad och konservativ bransch, har hon inte upplevt varken motstånd eller skepsis.

– Nej, faktiskt inte. Visst, jag måste snabbt visa vad jag kan. Men det finns också en potential i att vara ung och tjej – jag sticker ut och jag upplever att folk har lyssnat på mig.

– Däremot har jag saknat kvinnliga förebilder. Därför vill jag gärna inspirera andra kvinnor att ta för sig, säger Camilla Käll, som numera har har närmare tio års erfarenhet av fastighetsbranschen.

Bristen på kvinnliga förebilder var också en viktig anledning till att hon i våras startade Blooc Podcast. Där intervjuar hon tio kvinnor i fastighetsbranschen om deras erfarenheter, karriärtips och framtidsvisioner.

– Jag brinner för samhällsutveckling och vill gärna vara med och bidra till att fler kvinnor söker sig till vår bransch. Då är det viktigt att visa att det finns förebilder.

Intresset för samhällets och branschens utveckling är också grunden till varför Camilla Käll tackade ja till att ta över ledarskapet för Samhällsbyggarnas sektion Young Professionals. Precis som hon vill lyfta fram kvinnliga förebilder i branschen, vill hon också ge en puff i rätt riktning åt unga talanger – såväl kvinnliga som manliga.

– Om vi ska klara att locka de allra bästa talangerna till vår bransch måste vi också visa att det här är en rolig och bra bransch. Det är ju de unga som ska utveckla vårt samhälle, det är deras nytänkande som lägger grunden. Därför måste vi bli bättre på att värdera och ta vara på deras talang.

Genom Young Professionals vill Camilla Käll bland annat länka samman dagens beslutsfattare med morgondagens. Och hon vill integrera fler unga i företagens strategiska beslut.

– Utvecklingen går så snabbt, vilket ställer höga krav på oss samhällsbyggare. Även jag, som bara är 32 år, kan känna att jag inte riktigt hänger med ibland. Då är de unga en stor tillgång. De kan tillföra ett annat tänk – nya perspektiv och ny kunskap.

För det var ju inte bilbranschen som skapade Tesla, inte hotellbranschen som utvecklade Airbnb eller musikbranschen som skapade Spotify, påpekar hon.

– Tesla, Airbnb och Spotify är alla ett resultat av kreativt nytänkande och det är sånt vi måste fånga upp och ta tillvara. Annars kommer vi inte att lyckas med att locka till oss och behålla de duktigaste ungdomarna.

– Och det är därför Young Professionals är den allra viktigaste sektionen inom Samhällsbyggarna.

Text: Pia Runfors