Dagligen möts vi av debatter, insändare och krönikor som handlar om miljötänk och hållbarhetsfrågor. Och allt för många tycker att det har börjat bli lite tjatigt. Må så vara. Samtidigt så är det otroligt mycket kvar att göra. Det är fortfarande alldeles för många som inte bryr sig.

Senast för någon vecka sen hamnade jag i ett samtal som fick mig att fundera över just den här frågan. Varför tjatas det? Det var under förberedelserna till en grillfest där en bekant undrade om det räckte med att köpa korv och hamburgare eller om det borde finnas något vegetariskt alternativ också. Jag svarade att jag självklart tycker att det ska erbjudas vegetariskt för de eventuella vegetarianerna som dyker upp. Jag förklarade samtidigt att jag tycker att det är viktigt att stötta frågan om att äta vegetariskt i syfte att vara mer miljövänlig.

Jag möttes av en frågande nästan obegriplig blick från min samtalspartner som skakade på huvudet, småfnissade och sa nja. Jag kände inte för att ta debatten om fördelen med vegetariskt kost, utan föreslog helt enkelt att det skulle köpas Haloumi, som både kan fungera som vegetariskt alternativ och som ett komplement till de som vill äta kött. Man kan kanske tycka att det inte gör så stor skillnad egentligen eftersom köttet ändå kommer att köpas in, men någonstans måste man ju börja om man vill förändra människors inställning och vanor. Detta nappade min bekant på direkt, med svaret ”Bra idé. Haloumi är ju gott”. Ja, men då gick det ju helt plötsligt jättebra med vegetariskt. Problemet blir dock när detta bara görs för att man själv gillar produkten, i detta fall Haloumi. Inte för att faktiskt göra skillnad.

Det jag vill komma till är att vi alla har ett gemensamt ansvar för att värna om vår miljö och framtid. Erbjuder vi inga vegetariska alternativ kommer ingen att välja några. Detsamma gäller för alla branscher, oavsett om det är livsmedel eller andra produkter som tillverkas, säljs, byggs eller hyrs ut. Så länge vi inte blir påminda om och utsatta för nya rutiner kommer allt för många välja att stanna i gamla vanor. Vissa för att det är enkelt och andra för att det är läskigt att prova något nytt.

Allt för ofta möts vi av människor som tycker att en mer miljövänlig livsstil är en form av mode- och statementsak. Men väljer vi att kalla det för något annat, eller smyger in alternativen i vardagen, så är det knappt någon som märker det. Miljövänliga alternativ måste bli en självklarhet i vår vardag. Och det ska kännas naturligt för alla att kunna välja dessa utan att behöva förklara sig. Det är vårt gemensamma ansvar och det är tyvärr allt för många som inte är med på det tåget än.

Eftersom det handlar om att bryta gamla vanor är det där man behöver börja. Det finns många olika knep för det, men ett av de absolut viktigaste enligt mig är att vi måste påminna oss om att vi måste bryta våra vanor. Till slut så kommer det att kännas naturligt för oss alla. Det är därför som vi måste fortsätta att tjata.

Text: Joanna Messmer, student, Samhällsbyggnad, KTH