Miljö-, skärgårds- regionplanelandstingsråd Gustav Hemming (C) vann Stockholms läns landsting pris för sitt arbete att inkludera pendelbåtar i kollektivtrafiken på Future Transport Awards 2017 i Jönköping.

Future Transport Awards är ett samarrangemang mellan Transport & Logistik iDag, TRAFIKFORUM, RESFORUM och mässorna Elmia Nordic Rail, Elmia Future Transport och Elmia Nordic Road. Utmärkelsen är till för att lyfta fram goda exempel och föredömen som har tagit fram effektiva, miljöriktiga och ekonomiskt fördelaktiga trafikslagsöverskridande transportlösningar för personresor och godstransporter.

Motiveringen som gavs under prisutdelningen lyfte fram att Gustav Hemming (C) och SLL har på ett nytt och innovativt sätt visat hur kollektivtrafiken kan utvecklas genom sitt arbete att inkludera och expandera pendelbåtstrafiken i en växande region.

–          Jag är glad och otroligt hedrad över det här priset. Centerpartiet och Alliansen har arbetat hårt för att inkludera sjötrafiken som en självklar del i utbyggnaden av Stockholmsregionens kollektivtrafik. Det är fantastiskt att få ett kvitto på det arbetet, säger Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- regionplanelandstingsråd.

I sitt tacktal talade Gustav Hemming (C) om fördelarna med kollektivtrafik till sjöss.

–          Pendelbåtstrafik är smart eftersom det tar bort resenärer från vägarna, vattenvägarna är gratis, och för stadens liv närmare vatten. Det ger oss mer attraktiva städer och nöjdare kollektivresenärer som låter bilen stå i garaget.