Studenter vid Pan African University Institute of Water and Energy Sciences i Algeriet vann Schneider Electrics internationella studenttävling Go Green in the City. Deras vinnande bidrag var ett innovativt och energismart växthus som drivs av solceller och ökar produktionen av grödor.

Solna, 28 november 2018 – Syftet med Schneider Electrics internationella studenttävling Go Green in the City är att ta fram innovativa och energieffektiva lösningar för smarta städer.

2018 års vinnare, Zvirevo Chisadza och Tariro Cynthia Mutsindikwa är studenter vid Pan African University Institute of Water and Energy Sciences i Algeriet. De skapade ett innovativt och organiskt så kallat fotovoltaik-system för växthus, som genererar energi med hjälp av solceller. Växthuset genererar hållbar energi utan att vara anslutet till elnätet, vilket ökar produktionen av grödor och därmed kan bidra i kampen mot svält.

Eldrivna växthus har den senaste tiden ansetts som en innovativ lösning med potential att minska hungersnöden med 20 procent. Dock förbrukar dessa odlingar mycket energi. Team Latent Innovations vinnande koncept är en växthus-täckning gjort av flexibla organiska solceller som försörjer växthuset med hållbar el.

– Vi ser fram emot att jobba med Schneider Electric för att ta vårt koncept till hela världen. Vi tror på den potential eldrivna organiska växthus har för att minska hungersnöden i världen på ett hållbart sätt, säger vinnarna Zvirevo Chisadza och Tariro Cynthia Mutsindikwa.

Utöver tävlingens vinnare tilldelades Thanh Nguyen Thi och Ha Doan Thi Thu från Duy Tan-universitetet i Vietnam priset “Women in Business Award”, ett pris speciellt instiftat för det enda kvinnliga laget i 2018 års tävling.

24 000 studenter bidrog med innovativa lösningar i kampen mot klimatförändringar

– Alla bidrag i år var av utmärkt kvalitet, speciellt finalisternas. Det visar att unga personer med sin passion och sina visioner kommer att förändra vårt sätt att leva och göra affärer, för en hållbar framtid. Det vinnande laget har visat hur deras vision kan bli verklighet, säger Olivier Blum, Chief Human Resources Officer på Schneider Electric.

Totalt deltog 24 000 studenter från hela världen i tävlingen. Finalisterna fick stöd och vägledning av en mentor från Schneider Electric. De fick sedan presentera sina idéer för en jury bestående medlemmar från Schneider Electrics högsta ledning på bolagets Innovation Summit i USA.

Zvirevo Chisadza och Tariro Cynthia Mutsindikwa får nu chansen att påbörja sin karriär på Schneider Electric och får resa till två valfria städer där Schneider Electric har verksamhet för att nätverka med branschledare inom energiindustrin.