När elbilarna växer i popularitet behöver laddstolparna bli fler. Företaget Garo gjorde gemensam sak med Gnosjö kommun och byggde fem laddstationer i samhället.

– Det känns bra att bidra till att miljömålen uppfylls, säger Stefan Jonsson, vd på Garo.

Garo är ett av de större företagen i Gnosjö. Bolaget är börsnoterat och har 160 anställda i kommunen och 280 totalt i koncernen. Deras affärsidé går ut på att utveckla och tillverka produkter och lösningar för elinstallationsmarknaden, till exempel laddstolpar för båtar, camping och bilar. Bolaget är verksamt i fem länder: Norge, Finland, Polen, Irland och hemmamarknaden Sverige.

Samarbete med kommunen

Garo var tidigt ute när det gällde att utveckla laddstolpar för publika miljöer som till exempel allmänna parkeringsplatser, köpcentrum, pendlarparkeringar. Företaget inledde redan 2009 ett samarbete med kommunen med syfte att bygga laddstationer i Gnosjö. Drygt ett år senare fanns fem allmänna laddstolpar i samhället, varav en utanför kommunhuset.

– Kommunen ville uppmuntra till ett mer fossilfritt bilåkande och i projektet bistod vi med rådgivning och teknik, säger Stefan Jonsson, vd på Garo, och tillägger:

– Det känns bra att bidra till att de miljömål som kommunen och staten har satt upp uppfylls, när det gäller att reducera de fossila utsläppen från fordonsflottan.

Infrastruktur för elbilar

Stefan Jonsson säger att elbilsutvecklingen går snabbt framåt och tror att laddstolparna snart kommer att vara en naturlig del av stads- och samhällsbilden.

– När vi inledde projektet så hade vi en diskussion. Ska vi låta bilarna komma först, eller ska vi bygga laddstolpar för att uppmuntra till ett ökat användande av elbilar? Vi bestämde oss för det senare. Nu när elbilsutvecklingen har tagit fart är det bra att vi har en infrastruktur klar för elbilar.

Går alla bilmärken att ladda med kommunens laddstolpar?

– Ja, alla elbilar kan laddas. Med kommunens nuvarande stolpar tar det 3-6 timmar, men det finns i dag teknik för att ladda snabbare. Utanför vårt kontor i Gnosjö finns en laddare som laddar en elbil på 15-20 minuter. Kostnaden för en laddning är cirka 1,5 kronor per mil. Reaktionerna har varit positiva.

– Det är ju fortfarande ett begränsat antal elbilar i samhället, men när vi får besök av kunder så reagerar de väldigt positivt på att det finns laddstolpar i samhället. Det är bra att Gnosjö håller sig framme i den här frågan, säger Stefan Jonsson .

Artikeln är publicerad 2016-12-01 på Tillväxtverket.se