Världens första pant-app, PantaPåsen®, finns nu för nedladdning. Appen gör det möjligt att panta samtliga hushållsprodukter, t.ex. tvålflaskor, mjölkpaket och brödpåsar, men i inledningsskedet är det Apotekets påsar som blir pantbara. Genom att göra det enklare att införa pant på produkter vill PantaPåsen® bidra till att minska nedskräpningen och belastningen på miljön.

Genom att ge påsen ett värde i kronor – precis som för burkar och PET-flaskor – får konsumenten ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta påsen i soporna eller – än värre – i naturen. Tekniken kräver inga dyra investeringar i nya pantstationer utan nyttjar de över 5000 befintliga obemannade återvinningsstationerna runt om i landet.

– Det känns fantastiskt att Apoteket väljer att införa pant på sina påsar. Jag är övertygad om att det här kommer öppna upp för att fler börjar ta ett större ansvar för sina förpackningar, säger PantaPåsens VD och grundare Suwar Mert.

Processen har optimerats för att underlätta för dig som konsument. Du köper dina påsar som vanligt i butiken, installerar appen PantaPåsen® och tar sedan med dig påsarna till en återvinningsstation. Väl där scannar du av streckkoderna med appen och får tillbaka dina pengar direkt i appen. Därefter kan du välja att föra över pengarna till ditt bankkonto, ge bort till en vän eller skänka bort i välgörenhet.

De pantbara påsarna kommer att finnas till försäljning i tre butiker i Stockholmsområdet: Apoteket Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen och Apoteket Björnen på Folkungagatan. Dessa apoteks påsar har den speciella streckkod som behövs för att kunna skanna påsen och inhämta panten. Skanningen kan dock göras på samtliga obemannade återvinningsstationer i Sverige.

Fakta om lanseringen:

  • Pantvärdet blir till en början en krona för den lilla och två kronor för den stora påsen.
  • Påsarna kommer finnas till försäljning i butikerna:

Apoteket Mall of Scandinavia, Stjärntorget 2, 169 79 Solna

Apoteket Björnen, Folkungagatan 55, 11622 Stockholm

Apoteket Kungsmyntan, Drottningholmsvägen 14, 11242 Stockholm