En ny undersökning visar att hälften av landets villa- och sommarhusägare tänker bygga på semestern, en klar majoritet anser sig händiga och ännu fler tänker klara bygget utan hjälp av grannen. Samtidigt som det är vanligt att mäta fel bekräftar undersökningen att kvinnor har sämre självförtroende än män när det gäller byggprojekt och att målning och altanprojekt står högst på göra-listan.

På Byggmax, som beställt undersökningen, ville man få en bättre bild av vad som styr gör-det-självarna för att kunna serva dem bättre. Flera slutsatser av undersökningen öppnar upp för nytt tänk i byggfackhandeln framöver.

Dit hör att endast 14 % av de som ingick i undersökningen ej vill låna ut verktyg till grannen. Det talar för att intresset för verktygspooler ökar framöver.

80 % anser det vara ok att börja bygga kl 07.00-08.00 vardagar, medan nästan hälften tycker att man skall vänta till kl 09.00 på helgerna. Oavsett veckodag bör man vara klar med verktyg som väsnas kl 21.00. Det visar på behovet av långa öppettider i byggfackhandeln.

57 % föredrar svenskt virke och vill kapa det med en kap-/gersåg, som ligger högst på önskelistan över verktyg. Att sågen är vinnare kan ha att göra med att altanbyggen ligger högt på önskelistan och att hälften sågar snett ibland, en risk som minskar med en kap-/gersåg. På andra plats kommer skruvdragaren trots att varannan svarande redan har två eller tre fungerande skruvdragare. Ett brett sortiment av svenskt virke och verktyg av olika kvalitet verkar vara viktigt även framöver.

4 av 10 lyssnar ej på radio eller musik när de fixar, vilket möjligen förvånar i tider av strömmad underhållning. Det kan ha att göra med att det krävs fokus för att inte såga eller skruva snett. Eller så är det inte lika naturligt för dem som äger hus att ständigt ha underhållning i bakgrunden som för förmodat yngre. Att 60 % ändå lyssnar öppnar möjligen upp för försäljning av ljudutrustning i byggfackhandeln.

Hälften hoppar manualer när de bygger. Särskilt gäller det äldre som sannolikt har mer erfarenhet. Samtidigt tycker en tredjedel att det är svårt att planera byggprojekt och hälften att de byggt mer om de haft mer kunskap. Här finns uppenbarligen utrymme för mer stöd i form av DIY-videos på YouTube och råd från byggfackhandeln.

Att 4 av 10 får material över när de byggt färdigt förklarar en del av stressen på landets återvinningsstationer och öppnar upp för ett mer hållbart tänk från både konsument och byggfackhandel. Om det är färg som blir över som en följd av att målning är det mest populära pysslet förtäljer dock ej undersökningen.

– Vi visste att svensken älskar att pyssla med sitt hus och sin trädgård under semestern, men inte att hen vill utmana grannsämjan genom att köra igång kapsågen redan tidigt på morgonen, säger Sanna Westman, marknadschef på Byggmax, med glimten i ögat.

Datainsamlingen genomfördes av Xtreme Insight 23-30 maj via en telefonrekryterad webbpanel där 1 009 respondenter som äger villa eller fritidshus svarade via en webbenkät.

För ytterligare information:
Sanna Westman, marknadschef Byggmax, 0761-19 00 91

Foto: Eriks Irmejs on Unsplash