Många stadsparker brottas med säkerhetsproblem, inte minst under årets mörka årstid. Där gömmer sig ofta samhällets mest ljusskygga individer, vilket gör att vanliga människor känner sig otrygga och undviker parker när mörkret lagt sig. I Österrike har staden Graz nu framgångsrikt testat att använda utomhusbelysning för att komma tillrätta med problemen.

I Volksgarten Park i Graz vistas ofta tonårsgäng, narkomaner och hemlösa. Brottslighet och vandalism var hög. I ett pilotprojekt, tillsammans med Zumtobel Group Services, installerades smart utomhusbelysning, skyddad mot skadegörelse och som reagerar på rörelse och ljud.

När någon rör sig i parken ökar automatiskt belysningen där de befinner sig. Om dessutom ljudnivån ökar, någon som skriker, etc, dras belysningen upp till dagsljusnivå inom loppet av bara några sekunder. Parken övervakas dessutom från ett kontrollrum och därifrån kan belysningen även styras manuellt.

De ansvariga i Graz är mycket nöjda med pilotprojektet och planerar nu installera den smarta belysningslösningen i hela parken och eventuellt även i andra parker.

Här kan du se en kort videofilm om projektet