Social bostadspolitik: 72 miljoner till forskning från Formas

0
1041

För vem byggs staden och hur kan alla få en hållbar bostadssituation? Det är några av de forskningsfrågor som ska få svar i de 14 projekt som Formas nu beviljar medel för. Projekten förväntas bidra med ny kunskap som stödjer utvecklingen av en socialt hållbar bostadspolitik.

Det är viktigt att vi får mer kunskap om vad en social bostadspolitik för alla kan innebära. De som är med och utformar politiken kommer verkligen att kunna ha nytta av resultaten från de här projekten, säger Emma Holmqvist, forskningssekreterare på Formas. Bostadspolitik handlar ofta om den styrning som utövas av beslutsfattare, fortsätter hon, men det kan även handla om olika sociala gruppers inflytande och om möjligheter att påverka den egna boendesituationen och bostadsområdets utveckling.

–Vi tror att de här projekten kan ge resultat som verkligen kan förändra och ha betydelse för samhällets olika nivåer och delar, säger Ann Rodenstedt, även hon forskningssekreterare på Formas. Det var glädjande att vi fick in ansökningar från hela Sverige med förslag på fallstudier och forskning i samhällen av olika storlekar. Det är viktigt att politiken tar hänsyn till de olikheter som finns över landet och mellan till exempel små och stora städer.

Den forskning som nu får pengar har med aktörer som medborgare, organisationer, kommuner, företag med flera i sina projekt. Att inkludera aktörer är ett sätt att nå genomslag i samhället och få forskningen att verkligen användas utanför den akademiska världen, men det kan också främja nytänkande. Flera av projekten utgår från eller förhåller sig till genus och andra kritiska perspektiv.

Satsningen på social bostadspolitik görs inom ramen för det tioåriga nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Syftet är att öka kunskapen om de utmaningar som finns kring boende, bostäder och bostadsområdens utveckling. Satsningen är också viktig för att genomföra det arbete som har prioriterats inom ramen för regeringens samverkansprogram Smarta städer.

De projekt som beviljas medel kommer från följande lärosäten: Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Malmö universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet.