Europas största utställning av material som är avsedda för cirkulärt byggande reser nu vidare till byggmässan Building Holland i Amsterdam. Akustikplattor från Troldtekt A/S har valts ut till Reversible Experience Modules, som på sin turné även har passerat bland annat EcoBuild i London.

Reversible Experience Modules (REM) inledde sin resa tidigare i år på IBGE i Bryssel och har sedan dess deltagit på EcoBuild i London samt BRE Innovation Park i Watford. Den 17–19 april är den i Amsterdam. Den internationella Cradle to Cradle-organisation EPEA har valt ut vilka material som ingår i REM. Ett av dem är Troldtekt akustikplattor, som består av naturmaterialen trä och cement.

– Hela vår affärsstrategi är uppbyggd kring Cradle to Cradle och cirkulär ekonomi. Därför är det viktigt för oss att vi har valts ut till EPEA:s utställning, säger Peer Leth, vd för Troldtekt A/S.

Materialen måste ha ett eget pass
Syftet med REM är att inspirera till en cirkulär design där byggnader kan demonteras så att materialet kan återvinnas utan värdeförlust. I Europa står byggandet för cirka 40 procent av material- och energiförbrukningen, och med cirkulär design kan vi se till att världen har tillräckligt med resurser även för kommande generationer.

REM har sitt ursprung i initiativet Buildings As Material Banks, där konceptet är att material får ett eget ”pass” så att arkitekter, entreprenörer och andra aktörer lätt kan hitta information om en byggnads cirkulära potential.

 

Akustikplattor i kretslopp
Troldtekt akustikplattor är Cradle to Cradle-certifierade sedan 2012. Akustikplattorna innehåller inga skadliga ämnen och har lång hållbarhet. Därför kan Troldtekt leva vidare när en byggnad renoveras för nya ändamål, som råvara i nya produkter eller genom att återgå till naturens kretslopp som kompost.

– Vi ser mycket positivt på idén om materialpass. Många resurser kan återvinnas om man om 40–50 år kan se i en databas vilka material som har använts i en viss byggnad, och att materialen inte har påverkats negativt under sin livstid, säger Peer Leth.

Upplev utställningen Reversible Experience Modules på Building Holland den 17–19 april på RAI Amsterdam (monter 11.085). En presentation av cirkulär design och materialpass hålls den 18 april kl. 12.30 på ”Inspirante Stage”. 

Läs mer om REM här. Läs mer om Building Holland här.