Första nomineringarna i tävlingen Årets bygge avslöjade

0
1133

Årets bygge är tidningen Byggindustrins tävling som korar ”byggbranschens bäst genomförda projekt”. Nytt för i år är att det blir hela sju vinnare – och först ut att nomineras är tre projekt i kategorin Bostäder.

 

Mariedahl
HSB och NCC

”I stadsutvecklingsområdet Kvarnbyterrassen har HSB och NCC byggt bostadsrättsföreningen Mariedahl, med arkitektur som blinkar till industriarvet och vill främja social samvaro”, skriver Byggindustrin.

Foto: Bert Leandersson/HSB

 

Xplorion
Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF)

”Xplorion i Lund, ett hållbarhetsprojekt med extra allt – som även blev ekonomiskt hållbart.”

Foto: Emma Karlsmark Elfstrand/LKF

 

Rinkebyterrassen
ALM Småa Bostad och Byggvesta

”ALM Småa Bostad och Byggvesta har nu tillsammans skapat bostadskvarter med blandade upplåtelseformer som också ska fungera som en trygg bro till Järvafältet”, skriver Byggindustrin.

Illustration: Byggvesta

 

Vinnarna är uppdelade i sex kategorier: Bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industribyggnader och butikslokaler, samhällsfastigheter och renovering. Dessutom blir det en samlad totalvinnare.

Projekten granskas utifrån fem kriterier: arbetsmiljö; hållbarhet; tid, kvalitet och budget; teknik och innovation; och samverkan.

Varje vecka kommer tidningen att presentera tre finalister. Den 18 mars hålls en digital prisutdelning med alla 18 nominerade.