Konst gör staden roligare

0
2202

Färgglad gatukonst har tagit plats i fem städer efter ett samarbete mellan fastighetsbolaget Vasakronan, konstnären Ali Davoodi och ett 30-tal kvinnliga konstnärer. Projektet ArtMadeThis har lett till mer konst i städerna och mindre kostnader för klottersanering för fastighetsbolaget.

Det började som ett litet konstprojekt i Göteborg. Vasakronan och Ali Davoodi pratade om hur de kunde göra staden roligare och trevligare. Det landade i att några trötta portar fick nytt liv med hjälp av gatukonst.

– För mig är det viktigt att lyfta fram kvinnliga konstnärer som är underrepresenterade inom gatukonsten. Oftast är det manliga gatukonstnärer som syns, men man kan inte skylla på att det ”inte finns några tjejer” för det finns det visst! säger Ali Davoodi.

Vasakronans drivkraft var att ge tillbaka till de boende och skapa något roligt mellan husen. Samtidigt hoppades de minska vandaliseringen i sina fastigheter.

Efter pilotprojektet med fyra målningar i Göteborg förra året bestämde sig Vasakronan för att köra vidare. En utvärdering visar att alla är nöjda. Konstnärerna har fått härlig respons och vandaliseringen där målningarna är har minskat i sådan utsträckning att Vasakronan efter ett år redan tjänat på satsningen.

– Det är fantastiskt! Det kostar mindre att satsa på konst än att sanera klotter! Att göra det fint, sätta namn på konsten och belysa den gör att ytan får respekt. De fyra konstverken i Göteborg har lämnats så gott som i fred.

Under sommaren målades ytterligare 28 fasader i Uppsala, Göteborg, Stockholm och Malmö. Ett 30-tal kvinnliga konstnärer med olika bakgrund och stil har satt färg på tråkiga ytor.

– Jag känner stolthet. Jag gillar staden, arkitekturen och konsten. Det är härligt att få vara med och förändra dynamiken i städerna och visa upp konst där den verkligen syns och upplevs.

Text: Sofia Hällsten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here