Kreativt pussel gav tak över huvudet

0
1488

100 000 asylsökande på bara tre månader.

För att kunna ge alla tak över huvudet har det inte bara krävts koll på fastighetsbeståndet i våra kommuner, utan även kreativitet, samverkan och ett intensivt pusslande. Det visar en ny rapport från SKL.

Aldrig tidigare har Sverige tagit emot så många asylsökande som under hösten 2015. Och aldrig har våra kommuner och landsting prövats på samma sätt för att kunna bistå med skola, vård och omsorg – och inte minst med tak över huvudet för det stora antalet nyanlända.

Kraven på våra offentliga organisationer har varit enormt höga, men Sverige har visat en stor förmåga att mobilisera krafter och att hjälpas åt. Det visar rapporten ”Flyktingsituationen ur ett fastighetsperspektiv” från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Rapporten är mycket praktiskt orienterad och beskriver bland annat om hur fastighetsorganisationer i några av landets kommuner, landsting och regioner har hanterat utmaningarna – vilka hinder de har mött och hur de löst olika problem längs vägen. Det hela åskådliggörs med flera goda exempel från kommuner som klarat utmaningarna väl. Hur deras fastighetsorganisationer har arbetat med att inventera beståndet, hitta lokala samarbetsformer och iordningställa evakueringsplatser.

– En viktig gemensam framgångsfaktor är att kommunerna och landstingen har varit både lösningsorienterade och väl förberedda med bra inventerade fastighetsbestånd. Vi ser också att höstens och vinterns ovanliga situation har lett till många kreativa lösningar och samarbeten, säger Simon Imner, handläggare på SKL, som tillsammans med Felix Krause har drivit projektet.

Till exempel kunde Lidingö kommun – tack vare samverkan med ideella organisationer – på bara några dagar komma igång med ett evakueringsboende i ett före detta sjukhus. Och i Sandviken har bra samarbete och ett stort engagemang skapat platser åt ett femtiotal ensamkommande barn. Bland annat har flera villor byggts om.

Ytterligare ett exempel är Karlstad där kommundirektören var snabb med att lyfta frågan med evakueringsplatser och att samla nyckelpersoner inom landstinget, räddningstjänst och frivilligorganisationer. Det hela resulterade i 180 platser i det tidigare stadshuset och en tidigare skola.

Tanken är att rapporten ska ge tips och inspiration till andra kommuner och organisationer runt om i Sverige.

Ladda ner rapporten från: https://webbutik.skl.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here