Lunds stift bygger klosterlikt spa

0
1557
peoolsson190429

Arkitekturen spelar en avgörande roll när Svenska kyrkan öppnar sitt allra första spa. Arkitektkontoren Johan Sundberg arkitektur och Blasberg Andréasson har med Andrum gestaltat en miljö med en säker form- och materialhantering som sätter upplevelsen i fokus.

Stiftsgården Åkersberg i Höör ligger på en kulle med utsikt mot den omgivande skogen, en avsides placering som minner om hur äldre tiders kloster anlades på oansenliga platser. Andrum har också något av klostrets avskildhet, en plats att varva ned, men här med fokus på det sinnliga.

– Vi i kyrkan är mest själavårdare, vi har kanske inte tagit hand om människans kropp som vi borde medger Pelle Sundelin, präst och stiftsgårdschef. Nu vill vi visa på ett holistiskt perspektiv som tar hänsyn till hela människan: kropp, själ och ande.

Det är en avskalad nästan sakral miljö som möter besökaren, men samtidigt också påfallande sinnlig när hårda möter mjuka material. Finlemmade granribbor till innertak och väggpanel, halländsk gnejs som skiftar i rött, grönt, grått och svart i golv, pooler och i duscharna. Nästan fem meter höga glaspartier och en väl kontrollerad akustik. Nakna råa betongväggar och kraftig ek i kontrast mot den nakna människokroppen. Och en ljusföring som skapar kontraster i samspel med doft av eukalyptus och en påtaglig tystnad när man går mellan polerna och flera olika behandlingar. Det är en ärlig arkitektur där materialen talar för sig själva i en arkitektonisk gestaltning som talar ett tydligt språk.

– Sten från berget och trä från skogen, säger Johan Sundberg, ger en arkitektur som med olika material ger meningsfulla upplevelser istället för att arbeta med abstrakta former. Vi har enats runt en idé om ursprunglighet i material och avskalade ytor som ska hjälpa till att läka kropp och själ. Det är en fenomenologisk arkitektur som vill anspela på kroppens alla sinnen.

Andrum låter det andliga möta det världsliga i ett mångfasetterat uttryck som låter var och en göra sin egen tolkning. Här finns en kristen koppling i den munkkåpeliknande badrocken, men vatten är samtidigt en symbol för många olika religioner. Antalet besökare är begränsat till ett trettiotal åt gången, och Andrum är allt annat än familje-spa, här råder en nästan asketisk lugn och ro med en arkitektur som låter ödmjukhet gå före lyx. Mattias Andréasson förklarar att den schweiziske arkitekten Peter Zumthors Vals är en given inspiration:

– Kloster och eremitage har också varit förebilder, i Andrum kan man vara ensam men det är också en social plats där man plötsligt sitter och språkar med en ny bekantskap vid poolen. Arkitekturen är precis som badet i sig en reduktion i material och form som ger en avskalad och lugnande upplevelse där man kan varva ned och reflektera över livet.

information
Svenska kyrkans spa-anläggning Andrum på stiftsgården Åkersberg i Höör invigdes i december 2018. Byggom i Lund har varit huvudentreprenör. Johan Sundberg (Johan Sundberg Arkitektur) och Mattias Andréasson (Blasberg Andréasson Arkitekter) har varit ansvariga arkitekter. Henrik Ålund (Johan Sundberg arkitektur) har varit handläggande arkitekt.

Fotografen Peo Olsson har följt bygget och har nu avslutat en fotodokumentation av det färdiga projektet.