Open House Stockholm

0
1675

Vad finns bakom portarna i gamla Lumafabriken? Hur ser det ut där Zlatan och de andra spelarna byter om och peppar inför match? Och var finns byggnaderna Pylon, Tetragon och Helicon?

Under arkitekturfestivalen Open House Stockholm finns en chans att ta reda på just detta. Då öppnas nämligen dörrarna till några av Stockholms mest spännande byggnader och platser som annars är stängda för allmänheten.

Den 7-8 oktober gör den framgångsrika arkitekturfestivalen Open House världspremiär i Stockholm. Under två dygn får allmänheten gratis guidade visningar av spännande byggnader och platser – offentliga byggnader, kontor, nyproduktioner, bostäder, tunnlar, torn, parker, nytt och gammalt. Alla i Stockholms stad eller närliggande kommuner.

Open House grundades i London 1992 med missionen var att riva barriärerna mellan arkitektkåren och allmänheten. Idag finns festivalen i drygt 30 storstäder över hela världen och den lockar över en miljon besökare varje år.

Det är dock första gången Open House arrangeras i Stockholm, men tanken är att det ska bli ett årligt återkommande event.

En av grundarna till Open House i Stockholm är Samhällsbyggarna, tillsammans med Stockholms arkitektförening, Samhällsbyggnadslänken och Stockholms byggnadsförening.

– Det känns oerhört roligt att få medverka till att öppna upp Stockholms fina arkitektur för en bred publik. Målet är att engagera medborgarna i stadens arkitektur och att låta dem uppleva hur arkitektur utvecklar staden, säger Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna.

Det som visas är både det mest moderna, som Arenastaden, och byggnader som är en del av stadens äldre historia. Till exempel Hotell Kung Carl i Tessinsk barock-stil där varje hotellrum är unikt i både stil och inredning.

Även Q-märkta Lumafabriken kommer att öppnas upp. Det är ett av den svenska funktionalismens viktigaste byggnadsverk med det helt glasade lampprovningsrummet högst upp. Och bakom en högst anspråkslös fasad på Norrlandsgatan döljer sig en av arkitekturhistoriens verkliga pärlor, Byggnadsföreningens hus. Hit brukade Gunnar Asplund skicka sina arkitekturstudenter för att se och lära.

Missa inte heller Wenner-Gren Centers tre huskroppar Pylon, Tetragon och Helicon som invigdes i början av 1962. Pylon är 74 meter hög och var länge Europas högsta stålbyggnad. Helicon är den bågformade låga byggnaden som sträcker sig runt pylonen med bostäder för gästande forskare.

Text Pia Runfors


Open House Stockholm

  • Open House Stockholm är en internationell arkitekturfestival som startade i London 1992 och som sedan har spridits till ytterligare 30 storstäder över hela världen.
  • I år arrangeras festivalen för första gången i Sverige. Den pågår mellan den 7-8 oktober.
  • Målet är att engagera medborgarna i stadens arkitektur och utveckling.
  • Open House Stockholm är en icke-vinstdrivande förening och en del av det globala nätverket Open House Worldwide.
  • Grundare är Stockholms arkitektförening, Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken och Stockholms byggnadsförening.

För mer information www.openhousestockholm.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here