Över 19 miljoner till ny kunskap om digitalisering i samhällsbyggandet

0
1388

Nu är det klart vilka projekt som får medel i den femte utlysningen inom det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. Åtta projekt som ska bidra till digitaliseringen inom samhällsbyggandet får sammanlagt 9,6 miljoner kronor i finansiering. De deltagande organisationerna bidrar med lika mycket i samfinansiering.

Utlysningen var inriktad på projekt som handlar om incitament, affärsmodeller och risker för digitaliseringen av samhällsbyggandet.

Projekten som beviljats handlar till exempel om att få in digitaliseringsfrågorna i utbildningen för ingenjörer, processdesign för robotiserad installation av gipsväggar, nya incitamentsstrukturer för transportinfrastruktur och nyutexaminerades potential för att driva på digital innovation i sektorn. Projekten hanterar också digitala affärsmodeller för bygglogistik, facility information modeling (FIM), affärsmodeller kopplade till obrutet digitala flöden av miljöinformation och digitaliseringsledare i projekt som en ny operativ roll.

Några av projekten är fortsättning på eller har nära anknytning till pågående projekt inom programmet. Projekten, som startas under hösten 2018, kommer att pågå under som längst 18 månader.

Godkända projekt

  • Arbetsmodell för digitaliseringsfrågor i utbildningen av ingenjörer inom samhällsbyggnadsområdet
    Hans Bagge, Lunds universitet
  • Processdesign av robotiserad lättväggsinstallation
    Andreas Söderberg, Build-r AB
  • Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av transportinfrastrukturen
    JohanAsplund Sweco Civil AB
  • Att gå från ord till handling: Nyutexaminerades potential för att stödja digitaliseringsdriven innovation i byggbranschen
    Henrik Linderoth, Högskolan i Jönköping
  • Digital affärsmodell för bygglogistik på stora byggplatser
    Christian Koch, Chalmers tekniska högskola
  • Facility information modeling – fokus på energibesparingar i fastighetsförvaltning
    JonasStenberg, ICA Fastigheter
  • Nya affärsmodeller kopplade till obrutet digitalt flöde av miljöinformation
    Maria Ahlm, IVL Svenska Miljöinstitutet AB
  • Digitaliseringsledare i projekt: En ny operativ roll för organisatoriskt lärande och införande av digitala innovationer i byggbranschen
    Johanna Malkan Nyberg, Eicorn AB