Att börja på sitt första jobb kan ju vara alldeles tråkigt och dötrist…

eller alldeles alldeles underbart.

Min första anställning efter mina studier på KTH gick bra och visst trivdes jag mycket bra. Men det finns en hel del saker jag hade önskat att jag haft lite bättre koll på, innan jag började jobba. Jag ska ge mina 5 bästa tips, som jag hoppas att du kan ha nytta av.

Nu ska jag ända säga att jag hade haft anställningar innan jag jag påbörjade mitt första civilingenjörsjobb, som förresten var som byggprojektledare på ett fastighetsbolag i Stockholm. Jag hade innan det, jobbat extra sedan jag gick ut nian och ända fram till min anställning efter studierna, på flera olika företag, med huvudsyftet att tjäna pengar, ja eller kanske enda syftet att tjäna pengar. Att jag sedan fick en hel del användbara erfarenheter på köpet tänkte jag inte på just då. Men jag uppskattar erfarenheterna idag.

Jag har bytt arbetsplatser flera gånger och jag tycker mig varje gång ha blivit klokare och ha blivit rustad med fler erfarenheter. Eller så inbillar jag mig bara. Men det funkar det med. Men när det gäller övergången till en anställning från att ha studerat på heltid så är det extra bra att vara förberedd för det som väntar. Jag tror i alla fall att, hade jag bara vetat nedanstående, så hade det ännu mycket smidigare.

 1. Välj rätt chef
  Att ha valt rätt chef är helt avgörande för att överleva ditt första arbete. Eller vilket arbete   i ordningen som helst egentligen, men när det gäller första arbetet så påverkar det mycket av den känsla för arbetslivet som en får. Det är faktiskt inte nödvändigt att göra några tråkiga hundår i början av karriären. Du kan ha ett utmanande, utvecklande, spännande och roligt jobb. Trots att det är ditt första. Nu kanske du tänker att det inte går att veta hur ens chef verkligen är förrän du börjat, och så är det till viss del. Men du kan förbättra chanserna till att du trivs. Vad är viktigt för dig? Se till att fråga vad din tänkta chef tycker om just dina hjärtefrågor. Är vidareutbildning eller flexibla arbetstider viktiga för dig, eller vill du ha möjlighet till träning eller volontärarbete under arbetstid? Vill du gärna arbeta på distans, hemifrån, på ett café? Fråga din tänkta chef vad hen anser om just det. Genom att fråga innan ökar du chanserna till en bra första anställning.
 1. Nätverka
  Nätverka, nätverka, nätverka. Jag kan inte nog påpeka, vilken nytta nätverkandet har. Något du säkert redan vet. Som introvert person tyckte jag länge att det var lite svårt att nätverka men med åren har jag hittat ett sätt som funkar bra för mig. Men det jag hade önskat att jag vetat när jag var ny var att det hade varit bra om jag hade haft en tydlig idé om i vilka områden som jag ville utöka mitt kontaktnät, så hade det gått ännu lite snabbare. Nu har det gått bra ändå, men det hade definitivt varit klokt att tidigare se över kontaktnätet på ett mer strategiskt sätt och inte vara rädd för at ta kontakt med människor.
 1. Håll kontakten
  Håll kontakten med dina kurskamrater och andra i din omgivning som känner dig väl. Det kan tyckas självklart att hålla kontakten och med dagens utbud av sociala medier är det såklart lättare än tidigare, men med arbetet minskar tiden för möjligheter att ses som tidigare. Den uppenbara fördelen med att hålla kontakt med de som känner en sedan tidigare är just att ni känner varandra sedan tidigare. Och eftersom det är möjligt att ni kommer att stå inför liknande utmaningar är det lika möjligt att ni kan stötta varandra. Det är hur bra som helst. Att du med stor sannolikhet även stöter på flera av dina kurskamrater i ditt yrkesliv är bara ett plus.
 1. Utbilda dig mera
  Fullärd är en aldrig. Även om det kan kännas så när en studerat heltid i många långa år. Mitt bästa tips är att du fortsätter att lära dig saker. Det finns hur mycket roligt och intressant som helst att lära sig och så många olika saker att göra i samhällsbyggnadssektorn. Var nyfiken på det du inte kan.
 1. Känn efter
  Känn efter. Blev det som du tänkte dig? Om inte, fundera på varför. Finns det något som du själv kan förändra? Finns det något som du kan ta upp med din chef? Kom ihåg att det inte är hela världen. Bara ett jobb. Det går alltid att få ett nytt jobb. Om det ändå visar sig att du hamnat fel. Sök dig till nya arbetsuppgifter eller ett helt nytt jobb. Oavsett om du hamnar rätt eller inte på ditt första jobb, så är det utvecklande med alla erfarenheter. Dåliga erfarenheter behöver en dock inte låta vara alltför långvariga. Det går att lära sig mycket på kort tid också.Själv har jag bytt jobb många gånger, och det har gett mig så många nya erfarenheter. Något jag inte skulle fått om jag stannat kvar på samma ställe.

Stort lycka till med ditt första arbete. Jag tror att det kommer att gå alldeles alldeles lysande!

Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna

Krönikan är publicerad i Bygga Framtid #27