Kan en robot göra mitt jobb?

0
1291

Den fjärde industriella revolutionen är här! Är jag en av dem som kommer att bytas ut mot en robot?

Om du är en av de miljontals människor som missat automatiseringens snabba frammarsch kommer du snart bli varse. Svaret är nämligen säkert ja!

Häromdagen läste jag en intressant artikel av World Economic Forum om Framtidens Jobb där det förutspås att flera miljoner arbetstillfällen kommer att försvinna före år 2020 och ersättas av den artificiella intelligensen i och med den fjärde revolutionen. Artificiell intelligens, robotar, nanoteknik och andra digitala faktorer kan alla tänkas ersätta behovet av den arbetande människan. På sätt och vis känns det logiskt. Människan är enligt mig naturligt lat, och alla knep och genvägar för att minimera sin arbetsbörda är således ett smart sätt att få ut det mesta möjliga med tid för annat.

Men samtidigt som en massa jobb kommer att försvinna så är den goda nyheten att samma tekniska framsteg också beräknas att skapa flera miljoner nya jobb. Och här blir det intressant, för skillnaden i kvalifikationerna för de nya arbetstillfällena skiljer sig ju förstås åt. Den manuella fabriksarbetaren eller kontorsnissen kommer osannolikt att ha den kompetens som krävs för att konkurrera om de nya rollerna på arbetsmarknaden. De flesta nya jobb kommer nämligen att vara sökbara i mer specialiserade områden, det vill säga inom data, matematik, arkitektur och ingenjörskonsten.

Och nu blir det ju genast ännu mer intressant för yrkesgruppen som jag själv befinner mig i, nämligen inom utbildningssektorn i matematik som förväntas utbilda nästkommande yrkesverksamma. Jag stöter så ofta på kreativa argumentför varför man inte behöver lära sig matematik, och min favorit hittills är ”Jag behöver inte kunna matte för jag ska bli kändis” medan mitt skräckexempel (vilket tyvärr också är det vanligaste) är ”Man behöver inte kunna matematik utöver de fyra räknesätten för att klara sig”. Med dessa kommentarer är det ju inte konstigt att Lyxfällan blev ett populärt tv-program eller att folk blir skuldsatta på grund av sms-lån. Jag lovar, en människa som skulle rådfråga en robot om ekonomiska beslut (givet inmatad data om den faktiska ekonomiska situationen) skulle aldrig hamna i Lyxfällan. Så för att kunna gå vidare i resonemanget, kan vi inte bara enas om att matematik är viktigt för såväl privatekonomin som för att vara attraktiv på den stundande arbetsmarknaden?

Så om du är renodlad matematiker sitter du säker med andra ord?  Nja, om du enbart är bra på matematik är du troligen precis lika lätt att automatiseras. Däremot kan du känna dig eftertraktad om du besitter matematiska färdigheter tillsammans med mjuka värden som social kompetens, empati och förhandlingsförmåga. Således blir det svårt att hävda att Leonard Leakey Hofstadter i The Big Bang Theory inte skulle vara den som stod högst på meritlistan vid jobbsökande av den fiktiva kvartetten.

Jag må vara utbytbar mot en robot eller två, men det skrämmer mig inte. Funderar på om hur lång tid det kommer att ta innan en robot skriver mina egna krönikor. Känner mig upprymd och fascinerad över tanken på att det nu är datorerna som kan lära människan att bli mer precisa, och att det är datorerna som kan lära mänskligheten att tänka utanför boxen.

Karolina Lisslö, generalsekreterare Mattecentrum

Publicerad i Samhällsbyggaren nr 1 2017