Som färdig ingenjör inom samhällsbyggnad har du en bred utbildning med en specialisering inom det område du har valt

– Oavsett vilken inriktning du har valt så är möjligheterna till en framgångsrik karriär mycket goda inom ett område som är både roligt och intressant. Du kan arbeta inom privat och offentlig verksamhet, som beställare, konsult eller leverantör, det finns goda möjligheter att starta eget och det finns behov av både generalister och specialister.

Hållbarhet på frammarsch
-Ingenjörer inom samhällsbyggnad kan jobba inom bygg, fastighet med planering eller utförande. Möjligheterna är oändliga. Jag tror att det är bra att byta bransch och företag ibland och att aldrig glömma bort att ständigt utveckla sina färdigheter, säger Sara Haasmark, vd för Samhällsbyggarna.  Hållbarhet är på frammarsch, för en ingenjör inom samhällsbyggnad är det även viktigt att ha kunskap om och intresse för all form av digitalisering och kommunikation.

– Organisationer är mycket mer slimmade idag och vi jobbar mycket mer självständigt. Samtidigt samverkar vi i mycket större omfattning och vi behöver därför kunna förklara och berätta och få andra att förstå det vi kan för att nå bästa möjliga slutresultat, oavsett om det gäller en ny översiktsplan eller en ombyggnation, säger Sara Haasmark.

Ett bättre samhälle
Samhällsbyggnad är både brett eftersom du påverkar till ett bättre samhälle och smalt eftersom det behövs specialister, men även som specialist behöver du en bred förståelse för alla de områden som berörs inom samhällsbyggnad, vilket samhällsbyggare har.

– Jag tror att många arbetsgivare måste bli mycket mer flexibla om de vill attrahera de allra bästa medarbetarna. Det finns goda skäl till att exempelvis Google är en högt rankad arbetsplats. Jag är övertygad om att när man som anställd trivs och mår bra så presterar man bättre. Jag är förvånad över att inte mer har hänt på våra arbetsplatser, säger Sara Haasmark.

Publicerat i Framtidens Ingenjör, en bilaga i SvD 27 december 2016

Samhällsbyggarna är en branschövergripande ideell nätverksorganisation med över 5000 medlemmar. Alla som verkar inom Samhällsbyggnadssektorn är välkomna som medlemmar. Med fler kompetenser, erfarenheter och synpunkter skapar vi ett bättre och mer hållbart samhälle för alla. Samhällsbyggarna är ett nationellt nätverk som är unikt i sin bredd och med sin spetskompetens inom samhällsbyggnadsområdets alla delar.