Mattecentrum tipsar inför högskoleprovet

0
2106

Den 1 april är det dags för vårens högskoleprovstillfälle. Det är därmed hög tid för alla som har anmält sig att göra de sista förberedelserna inför provet. För många känns de kvantitativa provpassen – ”mattedelarna” – särskilt svåra. Därför har den ideella föreningen Mattecentrum satt samman en lista med konkreta sista minuten-förberedelser som alla kan göra inför provet. Håll till godo!

Inför provet:

  • Lös många äldre prov. Du hittar prov att ladda ner på till exempel Matteboken.se. Då får du förståelse för vilken typ av frågor som brukar dyka upp på proven.
  • Kategorisera frågorna i vilket område de hör hemma. När du vet vilka kategorierna är, kan du skapa en överblick över vilka metoder som används inom de olika kategorierna.
  • Ta reda på olika ”knep” vid metodlösningar som behövs, exempelvis vilken konstantterm visar om en andragradskurva är en max- eller minpunkt. Knepen döljer sig bakom frågorna och det är bra att kunna urskilja dem snabbt. De flesta frågor kräver inte uträkningar, utan det är just de små knepen och genvägarna i frågeformuleringen eller svarsalternativen som leder dig till rätt svar.
  • Skriv ner de metoder som du stöter på och deras knep när du pluggar. Plugga gärna på din lista och ha den som din egna ”formelsamling”.
  • Läs ALLTID igenom svarsalternativen efter att du läst igenom frågan. Svarsalternativen ger mer ledtrådar än man anar och ofta går det att utesluta flera svarsalternativ direkt.
  • När du löst en fråga, gå inte vidare direkt utan gå igenom metoden igen så att du vet att du verkligen förstår den. På högskoleprovet är det inte bara ens kunskap som räknas, utan även hur snabb du är att använda den! Är du säker på en metod kan du snabbare tillämpa den.
  • När du övar på gamla prov, variera mellan att gå igenom proven långsamt och noggrant och verkligen tänka och att speeda igenom med en timer satt för att både öva på matten och på tidspressen.
  • Repetera så mycket matematik du hinner. Börja till exempel med att gå igenom Matte 1 på Matteboken.se och gör övningsuppgifterna till avsnitten där.

Under provet

  • Tiden är knapp – stanna inte för länge på frågor som känns för kluriga. Chansa och gör en markering så du kan komma tillbaka till frågan efter att du är klar med allt annat.
  • Om det du gör känns för krångligt och tar för mycket tid kan du ha fel tillvägagångssätt. Uppgifterna är designade så att de ska gå snabbt att få fram ett svar.

Så här kan du få hjälp av Mattecentrum med dina förberedelser

  • Alla som ska skriva högskoleprovet, inte bara gymnasieelever, är välkomna till Mattecentrums räknestugor. Skriv ut prov och ta med dig dem till räknestugan – där får du hjälp av Mattecentrums volontärer. Mattecentrum anordnar räknestugor i 32 städer över hela landet och komplett schema finns på www.mattecentrum.se/raknestugor.
  • På www.pluggakuten.se finns en sektion för högskoleprovet där du kan ställa frågor och få tips om hur du kan förbereda dig inför provet.
  • På www.matteboken.se finns lösningsförslag på gamla prov samt prov att ladda ner.

Kontaktperson:
Emma Nyborg, pressansvarig Mattecentrum: 072-547 35 59 eller emma@mattecentrum.se

Om Mattecentrum

Mattecentrum grundades 2008 och är en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Föreningen hjälper idag över 350 000 elever varje månad med matematik, via räknestugor i 32 städer över hela landet och digitala verktyg som www.matteboken.se (som finns även i en arabisk språkversion) och www.pluggakuten.se. Mattecentrums huvudsponsorer är ABB och NCC. Läs mer på www.mattecentrum.se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here