Den 26 april är det dags för final i Future City 2016/2017 på Tekniska museet i Stockholm. Tolv skolor från hela Sverige är nominerade till finalplatserna.

Årets Future City-skola
Ekholmsskolan, Linköping

Folkungaskolan, Linköping

Viby Friskola, Rimbo

Future City Minecraft
Framtidskompassen, Vellinge

Säbyskolan Rönninge, Stockholm

Viktor Rydbergs skola Vasastan, Stockholm

Future City Uppsats
Gröndalsskolan, Värnamo

Högalidskolan, Kiruna

Montessoriskolan Pärlan, Skene

Future City Modell
Birkaskolan Mälaröarnas Montessoriskola, Stockholm

Ljusterö skola, Stockholm

Österbyskolan, Österbybruk

Läs juryns motiveringar:

Ekholmsskolan, Linköping – Årets Future City-skola
Ett inkluderande samhälle där roboten har en trygghetsfunktion. Invånare uppmuntras till en aktiv livsstil. Stadens transportsystem är innovativt med trafik i fyra plan: tåg, bil, räddningsfordon och buss. Gruv- och rymdindustri spelar fortfarande viktiga roller. 

Folkungaskolan, Linköping – Årets Future City-skola
Gränslöst nytänkande teknik har den här staden i överflöd. Artificiell fotosyntes som producerar el, möjligheten att ladda din mobil på en blomma, och den självreparerande cykeln. Staden är också socialt rättvis och till för alla, oavsett ålder, ekonomi, fysiska förutsättningar och etnicitet.

Viby Friskola, Rimbo – Årets Future City-skola
Staden har en tät stadskärna som skapar gemenskap, trygghet och välkomnar alla invånare. Med hyperloopens vakuumtunnel tar du dig från Kiruna till Stockholm på en timme. Fusionskraft är en utmanande lösning på stadens energiförsörjning. 

Framtidskompassen, Vellinge – Future City Minecraft
En fängslande stad där jobben samlats i en byggnad och allting är tydligt planerat. Kiruna drivs av sol- och vindkraft och de kollektiva transporterna är ljudlösa magnettåg.

Säbyskolan Rönninge, Stockholm – Future City Minecraft
Från gruvstaden till kontorsstaden Kiruna – en spännande förvandling, där också fotbolls- och ishockeyarenor är centralt placerade. Solenergi dygnet runt ligger bakom energiförsörjningen och driver bland annat smart trains.

Viktor Rydbergs skola Vasastan, Stockholm – Future City Minecraft
En otraditionell stadsplanering där bostäder och arbetsplatser har bytt plats. Människorna bor i centrum och arbetar i utkanten av staden. Grönområden är också centralt placerade och transporterna går i en ringled runt centrum. Se där, framtidens okonventionella Kiruna.

Gröndalsskolan, Värnamo – Future City Uppsats
Skolan har i framtiden robotar som lärare, och alla elever får ett serum som gör att de kommer ihåg allt de lär sig. I denna högteknologiska stad finns många olika fritidsaktiviteter för ungdomar, som VR-hallar där du kan koppla upp dig mot en dator – kroppen slappnar av och du försvinner in i spelet. 

Högalidskolan, Kiruna – Future City Uppsats
De unga att tar ansvar för att ta till vara på möjligheterna som uppstår i utformningen av den nya staden när det gäller energikällor, stadsplanering, med mera. I staden finns aktivitetshus där ungdomar kan samlas och ta del av aktiviteter gratis.

Montessoriskolan Pärlan, Skene – Future City Uppsats
Ungas behov lyfts fram tydligt. I den framtida staden uppmuntras samhällsansvar hos de unga genom exempelvis förberedande kurs inför vuxenlivet samt involvering i politiska frågor. 

Birkaskolan Mälaröarnas Montessoriskola, Stockholm – Future City Modell
En ekologisk stad där rent vatten är i fokus. Varje byggnad renar sitt eget smutsvatten. Du kan välja mellan flera väsensskilda transportsätt: häst och vagn, zeppelinare eller persondrönarbilar. Traditionellt och nytänkande i balanserad mix.

Ljusterö skola, Stockholm – Future City Modell
Ett bidrag där det mesta som behövs i en stad tagits hänsyn till. Smakfull och enkel stadsplanering med trivsel och välmående som ledord. Här finns förutsättningar för invånarna att trivas redan nu men staden är också väl förberedd för kommande generationer.

Österbyskolan, Österbybruk – Future City Modell
Stort fokus på energi, såväl utvinning som användning, och ekologiskt tänkande. Biogas ur sopor, vätgas för fordon och biogödsel från matavfall är tydliga exempel. Staden har inga trottoarer men hopfällbara rullband – allt för ökad tillgänglighet, en stad för alla.

Finalen
Finalen är den 26 april klockan 13.00-17.00 på Tekniska museet i Stockholm. I årets tävling deltar 45 skolor med drygt 2 500 elever från årskurs 6–9 över hela Sverige.

Juryn består av representanter från våra medarrangörer:

Annelie Hörberg, Lantmäteriet

Evelina Holgersson, Trafikverket

Kalle Lindholm, Svensk Energi

Lars Redtzer, Sveriges Byggindustrier

Malin Erasmie, Sveriges Byggindustrier

Malin Kjellin, Trafikverket

Marianne Hedberg, Sveriges Byggindustrier

Nina Maanmies, Sveriges Arkitekter

Sandra Nordahl, Trafikverket

Future City är ett samverkansprojekt i samhällsbyggnadssektorn och drivs drivs av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. I styrgruppen sitter Lantmäteriet, Sveriges Byggindustrier och Trafikverket.

Silverarrangör: Tekniska museet

Bronsarrangörer: Energiföretagen i Sverige

Dela ut ett pris: Sveriges Arkitekter

Supportrar: Byggherrarna, Energi & Miljötekniska Föreningen, Infranord, IQ Samhällsbyggnad